جدیرترین اخبار :
  • حضور مدیرعامل منطقه آزاد چابهار در خبرگزاری فارس
  • ریگی: مطالعات کریدور ایران و افغانستان تکمیل شده است
  • نشست حمیرا ریگی رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار با هیأت راه آهن افغانستان
  • تحکيم و توسعه روابط اقتصادی پایدار
  • دستور پزشکیان به رئیس سازمان برنامه و بودجه؛ اولویت‌های دولت تعیین شد

چابهار ميزبان مديران موزه‌هاي آسيا و اقيانوسيه

اخبار سازمان | تاریخ خبر : 96/08/11 | تعداد بازید :2641
آنچه در مجمع عمومي شوراي بين‌المللي موزه‌ها (ايکوم) در خردادماهي که گذشت، مقرر شده بود، اين روزها در چابهار در حال محقق‌شدن است.

آنچه در مجمع عمومي شوراي بين‌المللي موزه‌ها (ايکوم) در خردادماهي که گذشت، مقرر شده بود، اين روزها در چابهار در حال محقق‌شدن است. در پاريس پيشنهاد ميزباني ايران براي اجلاس سالانه آسپک (کميته همکاري‌هاي بين‌المللي موزه‌هاي منطقه آسيا و اقيانوسيه) از سوي کميته ملي موزه‌هاي ايران مطرح شده و با موافقت سوآي آکسوي، رئيس شوراي بين‌المللي موزه‌ها، در جلسه فوق‌العاده «برد آسپک» در محل ساختمان يونسکو به تصويب رسيده بود. نتيجه آن شد که دهم تا دوازدهم آبان‌ جاري اعضاي هيئت اجرائي آسپک و رؤساي کميته‌هاي ملي موزه‌هاي کشورهاي آسيا و اقيانوسيه به ميزباني موزه‌داران ايراني در بندر چابهار گرد هم آمدند. در افتتاحيه اين نشست سيدمحمد بهشتي، رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي؛ عبدالرحيم کردي، رئيس منطقه آزاد چابهار؛ کامبيز مشتاق‌گوهري، مدير کل ميراث فرهنگي استان سيستان و بلوچستان؛ همچنين نماينده کميته ملي موزه‌هاي ژاپن، دبير کل کميته موزه‌هاي کامبوج؛ رئيس کميته ملي موزه‌هاي بنگلادش، رئيس کميته ملي موزه‌هاي نپال، رئيس کميته ملي موزه‌هاي هند و تعداد ديگري از اعضا و رؤساي کميته‌هاي ملي موزه‌هاي آسيا و اقيانوسيه حضور داشتند. 
سيداحمد محيط‌طباطبايي معتقد است برگزاري اين اجلاس در چابهار امتيازاتي براي موزه‌ها و موزه‌داران ايراني در پي خواهد داشت و بالطبع موجب بالارفتن اعتبار بين‌المللي موزه‌ها و موزه‌داران ايراني مي‌شود و سطح مناسبات بين‌المللي فرهنگي ايران را ارتقا مي‌بخشد. او که عضو هيئت اجرائي آسپک است اعتقاد دارد برگزاري اين نشست در ايران ضمن ايجاد امکان ملاقات و تبادل‌نظر و ايجاد بستر مناسب براي تبادلات فرهنگي، در معرفي ايران به‌عنوان قطب موزه‌داري در منطقه آسيا و اقيانوسيه مؤثر خواهد بود.
نشست چابهار صبح ديروز با سخنراني نماينده رئيس آسپک جهاني و پيام رئيس شوراي بين‌المللي موزه‌ها آغاز شد. عبدالرحيم کردي، رئيس منطقه آزاد چابهار، به‌عنوان حامي برگزاري اين نشست، گفت: امروز اولين محموله‌اي که از هند به افغانستان مي‌رود، از مسير چابهار ترانزيت مي‌شود. هم‌زماني اين اتفاق با برپايي نشست آسپک در چابهار نشان مي‌دهد جابهار هم‌زمان با بازيابي نقش اقتصادي خود در منطقه به موقعيت فرهنگي درخور اين فرهنگ و تمدن دست خواهد يافت.
کامبيز مشتاق‌گوهري، مدير کل ميراث فرهنگي و گردشگري استان سيستان و بلوچستان نيز با يادآوري قرارگرفتن بند چابهار در جوار تمدن کهن تيس گفت بندر چابهار به‌عنوان تنها بندر اقيانوسي کشور از ديرباز نقش مسير انتقال فرهنگ را بر عهده داشته است. او با اعلام اينکه طرح پروژه موزه بزرگ منطقه چابهار در ادامه همين اجلاس رونمايي خواهد شد، گفت راه‌اندازي اين موزه  زمينه را براي تداوم برگزاري اين‌دست رويدادهاي بين‌المللي فراهم مي‌کند.
سيدمحمد بهشتي، رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي، در سخنانش در نشست آسپک در چابهار گفت: کشورهاي آسپک مي‌توانند بهانه‌هاي مختلفي براي ايجاد وحدت و همبستگي بيشتر داشته باشند، اما ما مجموعه ايکوم هستيم و ايکوم با موزه سروکار دارد و مهم‌ترين خصوصيت موزه اين است که ما را متوجه امور اصيل و ريشه‌ها مي‌کند. بهشتي ادامه داد: هرچه که اصيل باشد و با ريشه‌ها پيوند داشته باشد، به‌طور طبيعي پايدار هم هست و مي‌تواند تکيه‌گاه خوبي باشد. قائم‌مقام ايکوم ايران، پديده‌اي را که شامل همه اين ويژگي‌ها باشد رويداد نوروز دانست و گفت: نوروز از يک‌سو شهادت مي‌دهد به خويشاوندي بخش بزرگي از کشورهاي آسپک و از سوي ديگر حکايت می‌‌کند از شادي و نماينده خاطرات خوش مشترک ماست و به‌ همين‌ دلايل مي‌توانيم آن را نماد صلح بدانيم. او برهمين‌اساس پيشنهاد داد کشورهاي منطقه‌اي که نوروز را جشن مي‌گيرند، در آسپک جمع شوند و از اين وجه مشترک براي وحدت و نزديکي خود بهره ببرند.
عليرضا قلي‌نژاد، معاون فناوري پژوهشگاه ميراث فرهنگي نيز درباره اهميت برگزاري اين نشست در ايران و چابهار به «شرق» گفت: در منطقه‌اي مثل آسيا و اقيانوسيه، زيرساخت‌هاي اطلاعاتي و ارتباطي به‌طور همگن توسعه نيافته‌اند و از اين منظر مثلا با کشورهاي منطقه اروپا به‌شدت متفاوت‌اند. برگزاري اين نشست‌هاي سالانه پيش از هر چيزي باعث ملاقات و ايجاد ارتباط و انتقال تجربيات فرهنگي بين اين کشورها مي‌شوند. از سوي ديگر اين‌دست نشست‌ها فضايي براي ديده‌شدن بخش‌هاي مختلف منطقه از سوی ديگر اعضا مي‌شود و اين دستاوردهايي براي آن منطقه به دنبال خواهد آورد، مثلا اگر اين نشست در چابهار برگزار نمي‌شد کشورهاي منطقه آسيا و اقيانوسيه هرگز از ظرفيت‌هاي موزه‌اي اين منطقه که مي‌تواند سبب‌ساز توسعه پايدار آن باشد، باخبر نمي‌شدند. اين عضو هيئت اجرائي ايکوم ايران ادامه داد: ما از نادر کشورهايي هستيم که با ايکوم تفاهم‌نامه‌اي داريم که بر مبناي آن مي‌توانيم برخي از تکاليف ايکوم جهاني را با همکاري خود آنها در منطقه بر عهده بگيريم. حضور اين گروه در ايران نشان مي‌دهد ما ظرفيت و توانايي ايفاي اين نقش بين‌المللي را داريم.

 

محبوبه حقيقي - روزنامه شرق

آرشیو اخبار

سامانه پیامکی و ایمیل